Blacha 24x24
Składniki:
- 2 szklanki maki
- 200g masła zimnego
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki łączymy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na ok 1h.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Nadzienie:
- 1 kg pigwy obranej
- 100 ml wody
- 7 łyżek cukru
- 1 łyżka masła
- 2 budynie śmietankowe
- 1/2 łyżki cynamonu
- 350 ml wody
Pigwy obieramy i drobno kroimy. 100ml wody podgrzewamy z masłem i wrzucamy pigwę. Dusimy do miękkości. Budynie mieszamy w 350ml wody i zawiesinę wlewamy do duszonej pigwy. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy wierzch budyniu folią i studzimy.
Na dno tortownicy trzemy połowę ciasta, na to układamy budyń pigwowy (zimny) i ponownie ścieramy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach ok 45-50 min góra-dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz