4 października 2023

Szarlotka z pigwą

 


Blacha 24x24

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 200g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki łączymy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na ok 1h.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Nadzienie:

  • 1 kg pigwy obranej
  • 100 ml wody
  • 7 łyżek cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 350 ml wody

Pigwy obieramy i drobno kroimy. 100ml wody podgrzewamy z masłem i wrzucamy pigwę. Dusimy do miękkości. Budynie mieszamy w 350ml wody i zawiesinę wlewamy do duszonej pigwy. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy wierzch budyniu folią i studzimy.

Na dno tortownicy trzemy połowę ciasta, na to układamy budyń pigwowy (zimny) i ponownie ścieramy ciasto. Pieczemy w 170 stopniach ok 45-50 min góra-dół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz