3 października 2023

Knedle ze śliwkami

 


Składniki:

  • 600g ugotowanych ziemniaków po ugotowaniu i obraniu
  • szklanka mąki krupczatki
  • ok 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko całe i 1 żółtko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Polewa:

  • masło
  • cukier
  • bułka tarta

Ziemniaki obieramy i gotujemy, przeciskamy przez praskę. Wbijamy do ziemniaków jajka, łaczymy z cukrem, solą i mąkami oraz ostudzonym roztopionym masłem. Ilość mąki zależy od chłonności ziemniaków, więc może się okazać, że trzeba jej będzie dodać. Jeśli chcecie spróbować knedle po śląsku to zamieńcie mąkę krupczatkę na kaszę mannę. Knedle wyjdą bardziej chropowate. Śliwki myjemy, wyjmujemy pestkę. Jeśli są duże to do knedla wkładamy połówkę, jeśli małe to całe bez pestki. Z ciasta robimy 2 rulony ( ciasto raczej jest z tych lepiących), i wykrawamy talarki . Do każdego talarka wkładamy śliwkę umoczoną w cukrze. Zamykamy knedla, skręcając ciasto od dołu by się nie rozlepiło. Gotujemy wodę w dużym garnku, solimy w wrzucamy knedle partiami. Staramy się nie dawać dużo, ponieważ knedle w dużej ilości się rozpadną. Polewamy masłem i cukrem lub masłem, cukrem  i bułką tartą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz