Ciasto serwowane w kawiarence w jednym z domów traczy w Chełmsku Śląskich. Swoim unikalnym kształtem nawiązuje do tychże chat. Ciasto jest proste, a smakuje wybornie. Podczas pieczenia roznosi się przyjemny aromat piernikowy.
Składniki na dużą blachę:
- 10 jaj
- 8 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- opakowanie przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru drobnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka zimnej wody
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dorzucamy cukier i ubijamy do momentu aż piana będzie biała i lśniąca. Dokładamy żółtka i łączymy szpatułką. Kolejno dorzucamy przesianą mąkę z proszkiem i kakaem, przyprawę, dolewamy olej i wodę. Blachę wykładamy papierem na dnie i wylewamy masę na biszkopt. Pieczemy ok 30 min w temp 165 stopni C góra-dół. Po upieczeniu i wystudzeniu dzielimy biszkopt na 3 części, z czego ta ostania ma być cienka.
Masa:
- 1 l śmietany 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
- słoik powideł
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i czekamy, aż spęcznieje, podgrzewany w mikrofali ok 3-4 s. Hartujemy żelatynę łyżką śmietany, mieszamy i wlewamy do całej masy.
Pierwszy biszkopt smarujemy słoikiem powideł, i wykładamy 1/3 kremu, drugi blat i na niego 1/3 kremu, z reszty formujemy kopczyki. Ostatni blat tniemy na pół tak by powstały 2 długie prostokąty i każdy z nich na ok 10 części, Kopczyki przykrywamy naszymi prostokątnymi.
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 gorzkie czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
Rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i smarujemy nasze kopczyki i przestrzeń pomiędzy nimi. Całość schładzamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz