- 1/2 szklanki wody
- 3 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 paczka mrożonego szpinaku ( ja używam tez szpinaku baby)
- 1/2 szklanki fety
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
Drożdże wrzucamy do miski, dolewamy ciepłą wodę, dosypujemy cukier i szklankę mąki. Odstawiamy do ciepłego miejsca bez przeciągów na ok 30 min do podwojenia objętości
Po tym czasie dosypujemy resztę mąki, sól. Zagniatamy ciasto dość długo w połowie dolewamy masło i dalej zagniatamy. Przykrywamy szmatką do wyrośnięcia przynajmniej na 1h, a najlepiej na 2 h. Mrożony szpinak, zostawiamy do rozpuszczenia, odciskamy i przesmażamy chwile z fetą i szczyptą soli ( feta ma się rozpuścić). Jeśli mamy świ9eży, myjemy szpinak i przesmażamy chwilkę na maśle z fetą. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie ugniatamy, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na prostokąt. Na połowie ciasta układamy fetę i szpinak. Zamykamy drugą połowa i wałkujemy do zalepienia. Nacinamy w środku wzdłuż 2 razy i zawijamy całe ciasto spiralnie. Układamy do keksówki wysmarowanej olejem i odstawiamy jeszcze na pół godziny, wierzch smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C pieca i pieczemy chlebek ok 30-35 min, góra-dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz