Składniki:
Ciemny biszkopt:
- 3 jajka duże
- 3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku
Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli dodajemy partiami cukier i ubijamy na sztywną i śnieżnobiałą pianę, dodajemy żółtka. łączymy szpatułką. Na koniec przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia- wszystko łączymy delikatnie. Blachę 24x24 wykładamu papierem do pieczenia, wylewamy masę. Pieczemy ok 20 min w temp 165 stopni C, do tzw suchego patyka.
Masa jagodowa:
- 250g mascarpone
- 250 ml śmietany 36%
- 200g jagód ( moga być mrożone
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Smeitanę ubijamy z mascarpone i cukrem na sztywno. Jagody płuczemy i miksujemy blenderem, dolewamy je do masy śmietanowej( jeśli mrożone, to wcześniej rozmrażamy i odsączamy wodę). żelatynę zalewamy wodą, zostawiamy by speczniała, następnie podgrzewamy w mikrofali na 20-30 s.Dodajemy do ciepłej żelatyny łyżkę masy i wlewamy do masy jagodowej.
Dodatkowo:
250 ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
strata gorzka czekolada
Na biszkopt wylewamy masę jagodową, śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dekorujemy wierzch ubitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Całość trzymamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz