29 sierpnia 2023

Ciasto ptasie mleczko bez pieczenia

 Tortownica 21cm lub mała blaszka.



 

Składniki:

  • kilka herbatników maślanych na spód
  • 400 ml śmietany 36%
  • puszka mleka skondensowanego
  • 2 łyżki kremu pistacjowego
  • 2-3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

Śmietanę ubijamy na sztywno, dolewamy wolno mleko skondensowane i dalej ubijamy. Można zostawić taki smak śmietankowy ptasiego mleczka, ja dodaje krem z pistacji. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie do napuchnięcia. Podgrzewamy chwilę w mikrofali do rozwodnienia. Do żelatyny dokładamy z 2 łyżki masy by zahartować żelatynę i powstałą mieszaninę dolewamy do masy.

Masę pistacjową wylewamy na herbatniki ułożone na dnie formy( warto wcześniej formę wyłożyć folia spożywczą).Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Polewa:

  • pół gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g masła
  • 2 łyżki kakao gorzkiego

Podgrzewamy w rondelki całość do rozpuszczenia. Masę wylewamy na piankę pistacjową. Ponownie schładzamy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz