Z tego przepisu wyjdzie na pewno. Pani Walewska robi wrażenie wizualne i smakowe.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- pół szklanki cukru pudru
- 200g margaryny lub masła
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza
- 6 białek
- szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe ( słoik)
- migdały w płatkach ( mała torebeczka wystarczy)
Krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 200g masła
Szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym , w drugiej szklance mleka rozrabiamy mąki z żółtkami.Gdy cukry się rozpuszczą dodajemy rozmieszaną drugą szklankę mleka i ciągle mieszamy do powstania gęstego budyniu. Budyń studzimy. Do miękkiego masła dodajemy porcje zimnego budyniu( nie odwrotnie!) . Ja budyń przygotowuje jako pierwszy, gdy skończę blaty ,zdąży się schłodzić w lodówce i mogę z masłem później bez przeszkód łączyć.
Jeden z upieczonych blatów dajemy na spód na niego krem i przykrywamy drugim blatem. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz