28 lipca 2014

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo



Przepis znalazłam na Kuchni Lidla. Zapiekanka uległa delikatnemu liftingowi, w pierwotnej wersji była lekko mdła :)


Składniki: ( na 2 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • ok 5 zielonych oliwek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chorizo ( wystarczy takie w plastrach)
  • sól, pieprz, vegeta, pieprz caney lub chilli
  • pół puszki przecieru pomidorowego

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzi, mają zmięknąć ,ale nie rozlecieć się. Studzimy, kroimy w plastry i wykładamy nimi dno naczynia żaroodpornego (wysmarowanego oliwą ).
Na patelni smażymy  na maśle pokrojoną cebulę w drobną kostkę oraz sparzony pomidor, gdy produkty zmiękną wlewamy pół puszki przecieru pomidorowego i wciskamy ząbki czosnku. Pierś kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnie do sosu pomidorowego- mają dojść w sosie.  Doprawiamy całość solą , pieprzem,  chilli, vegetą.Wylewamy sos na ziemniaki. Na wierzch układamy plastry chorizo oraz pastereczki oliwek jak na zdjęciu.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz