- ok 70 dag mięsa ( łopatka, szynka, a najlepiej pół na pół )
- średniej wielkości marchewka
- duża cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- ok 3 ogórki kiszone
- sól pieprz, vegeta
- liść laurowy, ziele angielskie
- szczypta majeranku
- śmietana 18 % ok 2-3 łyżki
Mięsko i marchewkę kroimy w dużą kostkę, gotujemy w niewielkei ilości wody( ma myć miękkie ale się nie rozpadać). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wywar z mięsa odlać (ale nie wylewać!). Podsmażoną cebule łączymy z mięsem i marchewką. Wlewamy wywar i dusimy razem z liściem i zielem angielskim. Ziemniaki drobno kroimy i gotujemy osobno do miękkości, dodajemy do mięsa. Ogórki lądują pokrojone w kostkę na koniec. Doprawiamy solą pieprzem, vegetą, majerankiem. Mąkę mieszamy ze śmietaną i łyżką gorącego wywaru , ostrożnie wlewamy do gulaszu i mieszamy rózgą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz