30 lipca 2014

Gulasz po mazursku

Składniki:
  • ok 70 dag mięsa ( łopatka, szynka, a najlepiej pół na pół )
  • średniej wielkości marchewka
  • duża cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki mąki
  • ok 3 ogórki kiszone
  • sól pieprz, vegeta
  • liść laurowy, ziele angielskie
  •  szczypta majeranku
  •  śmietana 18 % ok 2-3 łyżki


   Mięsko  i marchewkę kroimy w dużą kostkę, gotujemy w niewielkei ilości wody( ma myć miękkie ale się nie rozpadać). Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Wywar z mięsa odlać  (ale  nie wylewać!). Podsmażoną cebule łączymy z mięsem i marchewką. Wlewamy wywar i dusimy razem z liściem i zielem angielskim. Ziemniaki drobno kroimy i gotujemy osobno do miękkości, dodajemy do mięsa. Ogórki lądują pokrojone w kostkę na koniec. Doprawiamy solą pieprzem, vegetą, majerankiem. Mąkę mieszamy ze śmietaną i łyżką gorącego wywaru , ostrożnie wlewamy do gulaszu i mieszamy rózgą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz