Mało doceniane owoce w sezonie letnim. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodycz została przełamana cierpkim smakiem porzeczki. Ciasto łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi.
Składniki ciasto:
- 3 szlanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru.
- 250 g masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodajemy kakao, przesianą mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 równe części. Wkładamy do zamrażalki na 1 h.
Masa:
- 4 białka
- 1 1/4 szklanki cukru
- 330 ml gęstej śmietany 18 %
- 1 op budyniu waniliowego
- 2 łyżki kaszy mannej
- 2 szklanki obranych porzeczek
- szczypta soli
Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę ( ja robię na tortownicy o wymiarach 24 cm). Ścieramy na grubych oczkach jedną część ciasta i pieczemy ok 10 min w 200 stopniach C. Wylewamy na podpieczone ciasto masę , obsypujemy masę porzeczkami i na koniec ścieramy drugą połowę ciasta. Ciasto ląduje w piecu na ok 1h ( 180 stopni C)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz