29 lipca 2014

Porzeczkowiec


Mało doceniane owoce w sezonie letnim. Ciasto jest bardzo wilgotne, słodycz została przełamana cierpkim smakiem porzeczki. Ciasto łatwe w wykonaniu i zawsze wychodzi.



Składniki ciasto:
  • 3 szlanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru.
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodajemy kakao, przesianą mąkę z proszkiem i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 równe części. Wkładamy do zamrażalki na 1 h.


Masa: 
  • 4 białka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 330 ml gęstej śmietany 18 %
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 2 szklanki obranych porzeczek
  • szczypta soli
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier. Śmietanę mieszamy z budyniem sypkim i kaszą manną. Dodajemy do śmietany białka ubite.

Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę ( ja robię na tortownicy o wymiarach 24 cm). Ścieramy na grubych oczkach jedną część ciasta i pieczemy ok 10 min w 200 stopniach C. Wylewamy na  podpieczone ciasto masę , obsypujemy masę porzeczkami i na koniec ścieramy drugą połowę ciasta. Ciasto ląduje w piecu na ok 1h  ( 180 stopni C)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz