27 października 2018

Kostka czekoladowa bez pieczenia

Ciasto mocno czekoladowe, przepis stworzyłam na podstawie ciasta, które spróbowaliśmy z mężem w jedynej z zakopiańskich kawiarenek. Mąż zachwycony jego smakiem, dopominał się o wersję domową i o to jest.


Składniki:
spód
  • 100g masła
  • 200g herbatniki
Rozgnieść  ciastka i dodać płynne masło, wymieszać i ubić na dnie kwadratowej blaszki

Masa  z cukierków michałków tych ciemnych

Składniki:
  • 200 ml śmietany  30% lub 36%
  • 130 g mleczne
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • ok 13-15 michałków
Śmietanę podgrzewamy z czekoladami i rozkruszonymi michałkami  ( 9 szt),gdy się wszystko roztopi ( tyko lekko podgrzewamy) i ostygnie miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy resztę michałków rozkruszonych by były wyczuwalne w masie.

Bita śmietana:
  • 200 ml śmietany 30%
  • fix do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy z fixem , na koniec dodajemy cukier puder.


Mus czekoladowy:
  • 100 g masła
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jaja
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w  80 ml mleka.
   Żelatynę wrzucamy do mleka ( powinna napuchnąć). Roztapiamy masło i czekoladę, a żółtka łączymy z kakaem i dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej. Białka ubijamy ze szczyptą soli,  pod koniec dodajemy cukru i ubijamy do białej błyszczącej masy. W masie ląduje również białko ubite- delikatnie łączymy je ze sobą. Żelatynę napuchniętą podgrzewamy do płynnej formuły i ostudzoną dolewamy do masy czekoladowej.

Polewa: roztopiona czekolada deserowa
lub
  • 125 g masła lub margaryny.
  • 2 łyżki cukru pudru.
  • 4 łyżki kakao.
  • 3 łyżki mleka.
Wszystko razem podgrzewamy.

Składanie ciasta od dołu:
  • spód z ciastek
  • masa z michałków
  • bita śmietana
  • mus czekoladowy
  • polewa

Ciasto jest dość słodkie i dlatego wystarczy niewielka kosteczka by się nim delektować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz