Składniki:
- 30 dag żółtego sera ( dobrej jakości)
- 30 dag pieczarek
- 30 dag fileta z kurczaka (czyli ok 2 pojedyncze duże piersi)
- 1 szt cebuli
- majonezu pół szklanki
- 3 szt jajek
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Ser ścieramy na grubych oczkach, wbijamy do niego 3 jaja i całość mieszamy, następnie dodajemy majonez. Doprawiamy solą i szczyptą pieprzu. Blachę tą , która jest w piecu wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy równomiernie masę serowo-jajeczną. Pieczemy w 180 stopniach C ok 20-25 min. Poniżej zdjęcie jaki ma rolada przyjąć kolor po upieczeniu.
Mięso dzielimy na węższe kawałki i rozbijamy dość cienko- od tego zależy, czy wszystko ładnie się upiecze i nie będzie surowe. Oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do miękkości na patelni. Mają zmięknąć, ale się nie zarumienić.
Na ciepłym placku serowym układamy na całości pieczarki, a na to cieniutkie plastry kurczaka ( ma być surowy!) . Zawijamy w roladę- czasami może popękać po boku- nic się nie dzieje- to normalne. Pieczemy ponownie łączeniem do dołu 25 min w temp 180 stopni C. Podawać można samodzielnie lub z sosem na obiad. Bardzo fajnie smakuje również, gdy na mięso nałożymy jeszcze pomidory suszone, rolada wychodzi bardziej kwaskowata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz