25 października 2018

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Pyszna, znika szybko ze stołu. To na pewno hit imprez.

Składniki:
  • 30 dag żółtego sera ( dobrej jakości)
  • 30 dag pieczarek 
  • 30 dag fileta z kurczaka (czyli ok 2 pojedyncze duże piersi)
  • 1 szt cebuli
  • majonezu pół szklanki
  • 3 szt jajek
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz
Wykonanie:

Ser ścieramy na grubych oczkach, wbijamy do niego 3 jaja i całość mieszamy, następnie dodajemy majonez. Doprawiamy solą i szczyptą pieprzu. Blachę tą , która jest w piecu wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy równomiernie masę serowo-jajeczną. Pieczemy w 180 stopniach C ok 20-25 min. Poniżej zdjęcie jaki ma rolada przyjąć kolor po upieczeniu.

   Mięso dzielimy na węższe kawałki i rozbijamy dość cienko- od tego zależy, czy wszystko ładnie się upiecze i nie będzie surowe. Oprószamy solą i pieprzem.
Cebulę i pieczarki  kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju do miękkości na patelni. Mają zmięknąć, ale się nie zarumienić.
Na ciepłym placku serowym układamy na całości pieczarki, a na to cieniutkie plastry kurczaka ( ma być surowy!) . Zawijamy w roladę- czasami może popękać po boku- nic się nie dzieje- to normalne. Pieczemy ponownie łączeniem do dołu  25 min w temp 180 stopni C. Podawać można samodzielnie lub z sosem na obiad. Bardzo fajnie smakuje również, gdy na mięso nałożymy jeszcze pomidory suszone, rolada wychodzi bardziej kwaskowata.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz