Doskonałe połączenie smaków przypraw, ajwaru.
Składniki:
- 350 g mięsa wołowego ( czasami robię również z wieprzowego)
- 150 g jagnięciny ( tak jest w przepisie oryginalnym- można dać też jeden rodzaj mięsa tylko już 500 g)
- 3 łyżki ajwaru pikantnego
- 1 łyżka musztardy
- 1 cebula
- 1 cebula czerwona
- 4-5 ząbków czosnku
- 1-2 łyżki vegety ( można ale to jak kto woli)
- 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
- 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej lub ostrej
- pieprz czarny do smaku
- sól do smaku
- szczypta tymianku, cząbru, ziół prowansalskich
- 50-100 ml wody gazowanej
Cebule drobno kroimy, mięso mielimy na drobno i łączymy z wszystkimi składnikami i ziołami oraz wodą gazowaną.
Formujemy w cepeliny lub cygara. Można upiec na grillu nabijając na patyczki do szaszłyków lub na patelni.
Przepis na ajwar:
https://chocospoko.blogspot.com/2013/08/ajvar.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz