27 października 2018

Ćevapčići Cevapcici

Popularne na Bałkanach  kotleciki mielone serwowane głównie z tzatzikami i ajwarem.
Doskonałe połączenie smaków przypraw, ajwaru.

Składniki:
  • 350 g mięsa wołowego ( czasami robię również z wieprzowego)
  • 150 g jagnięciny ( tak jest w przepisie oryginalnym- można dać też jeden rodzaj mięsa tylko już 500 g)
  • 3 łyżki ajwaru pikantnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 cebula
  • 1 cebula czerwona
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1-2 łyżki vegety ( można ale to jak kto woli)
  • 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej mielonej lub ostrej
  • pieprz czarny do smaku
  • sól do smaku
  • szczypta tymianku, cząbru, ziół prowansalskich
  • 50-100 ml wody gazowanej
 Wykonanie:

Cebule drobno kroimy, mięso mielimy na drobno i łączymy z wszystkimi składnikami i ziołami oraz wodą gazowaną.
Formujemy w cepeliny lub cygara. Można upiec na grillu nabijając na patyczki do szaszłyków  lub na patelni.



Przepis na ajwar:

https://chocospoko.blogspot.com/2013/08/ajvar.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz