Zupa serowa z brokułami
Składniki:
- 2 łyżka masła
- 1 duża cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki śmietanki 30 %
- 1 litry bulionu z kurczaka
- pół brokuła
- 150g sera cheddar
- mała marchewka starta na drobnych oczkach
- sól
- pieprz
- wędzona papryka w proszku.
Cebule kroimy drobno i przesmażamy na maśle, gdy będzie złocista wrzucamy 2 łyżki mąki ( tak jak na beszamel) i gdy się połączy z masłem dolewamy mleko, mieszamy. Następnie dolewamy bulionu i wrzucamy malutkie różyczki brokułowe ( można dać pół brokuła lub cały) i startą marchewkę. Zagotowujemy- brokuł musi troszkę zmięknąć ( można go też zblanszować przed wrzuceniem) i dolewamy śmietanę. Cheddar trzemy na grubych oczkach i dokładamy do zupy, można zostawić garść do ozdoby. Doprawiamy solą pieprzem i wędzoną papryką.
Zupa jest rozgrzewająca i bardzo pożywna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz