17 sierpnia 2022

Drożdżowe pierożki z kurkami i boczkiem pieczone w piekarniku.

 


Drożdżowe pierożki z kurkami i boczkiem pieczone w piekarniku.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży piekarskich
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli.


Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy do składników suchych ciepłą wódę i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Wyrabiamy dokładnie, by stało się elastyczne. Wykrawamy kółka , nakładamy farsz i lepimy( muszą dobrze być zlepione, ponieważ w innym przypadku wszystko się rozklei w piecu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie do pieczenia. 190 stopni góra -dół ok 25 min. blacha na środku.


Farsz:

  • 0,5kg świeżych kurek
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • ok 150g boczku
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropek sosu sojowego jasnego


Cebule pokrojoną w kostkę szklimy na oleju. Do cebuli dorzucamy pokrojony w kostkę boczek oraz kurki (dobrze płuczemy). Koperek siekamy i dorzucamy do farszu. Dusimy ok 15- 20 min pod przykryciem. Doprawiamy do smaku. Farsz przed nałożeniem na ciasto pierogowe musi ostygnąć.

Podajemy z dowolnym sosem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz