Drożdżowe pierożki z kurkami i boczkiem pieczone w piekarniku.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 7g suchych drożdży piekarskich
- płaska łyżeczka cukru
- 1/4 szklanka ciepłej wody
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli.
Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy do składników suchych ciepłą wódę i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Wyrabiamy dokładnie, by stało się elastyczne. Wykrawamy kółka , nakładamy farsz i lepimy( muszą dobrze być zlepione, ponieważ w innym przypadku wszystko się rozklei w piecu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie do pieczenia. 190 stopni góra -dół ok 25 min. blacha na środku.
Farsz:
- 0,5kg świeżych kurek
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- ok 150g boczku
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól, pieprz do smaku
- kilka kropek sosu sojowego jasnego
Cebule pokrojoną w kostkę szklimy na oleju. Do cebuli dorzucamy pokrojony w kostkę boczek oraz kurki (dobrze płuczemy). Koperek siekamy i dorzucamy do farszu. Dusimy ok 15- 20 min pod przykryciem. Doprawiamy do smaku. Farsz przed nałożeniem na ciasto pierogowe musi ostygnąć.
Podajemy z dowolnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz