Składniki (forma wielkości keksówki):
- 50g masła
- 1 jajko małe
- 50g cukru
- 130g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 18 %
Masa orzechowa
- 50 g masła
- 40 g cukru
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
- 100g orzechów włoskich drobno pokrojonych
- garść pokrojonych w kostkę suszonych daktyli bez pestki
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wykładamy spód formy do tarty lub zwykłej keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia). Składniki na masę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia masy i lekkiego zagotowania. Ciepłą wylewamy na surowy spód. Pieczemy w 190 stopniach C ok 17 min góra-dół. Wierzch ma się lekko zarumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz