21 września 2022

Tarta z orzechami i daktylami


Składniki (forma wielkości keksówki):

  • 50g masła
  • 1 jajko małe
  • 50g cukru
  • 130g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 %

Masa orzechowa

  • 50 g masła
  • 40 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • 100g orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • garść pokrojonych w kostkę suszonych daktyli bez pestki


Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wykładamy spód formy do tarty lub zwykłej keksówki ( wyłożonej papierem do pieczenia). Składniki na masę wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia masy i lekkiego zagotowania. Ciepłą wylewamy na surowy spód. Pieczemy w 190 stopniach C ok 17 min góra-dół. Wierzch ma się lekko zarumienić.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz