Składniki na płyn do smarowania:
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml wody
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka soli
Do naczynia wyciskamy czosnek, do tego olej, woda i sól, mieszamy wszystko ze sobą.W lodówce roztwór ma być przynajmniej 6h.
Składniki na ciasto (ok 8 szt):
- pół kilo mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 25g świeżych drożdży lub 7g suchych piekarskich
- 350 ml letniej wody
- śmietana 18 %
- kawałek sera żółtego
Przesiewamy mąkę, do środka dorzucamy drożdże rozgniecione z cukrem (świeże) i letnią wodę i sól.
Ugniatamy, odstawiamy ciasto do naolejowanej wcześniej miski na 1h. Po tym czasie dłońmi natartymi olejem odrywamy niewielkie fragmenty ciasta i je formujemy na płaskie ogony bobra. Wrzucamy bezpośrednio na głęboki olej i pieczemy po 1,5 min z każdej strony do zarumienienia. Staramy sie też dociskać do oleju langosza, jeśli tworzą sie bąble na środku.
Usmażone langosze smarujemy po wierzchu miksturą przygotowaną wcześniej, nakładamy łyżeczkę śmietany i posypujemy żółtym serem. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz