19 września 2022

Langosz oryginalny

 




Składniki na płyn do smarowania:

  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml wody
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka soli

Do naczynia wyciskamy czosnek, do tego olej, woda i sól, mieszamy wszystko ze sobą.W lodówce roztwór ma być przynajmniej 6h.

Składniki na ciasto (ok 8 szt):

  • pół kilo mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży lub 7g suchych piekarskich
  • 350 ml letniej wody
  • śmietana 18 %
  • kawałek sera żółtego

Przesiewamy mąkę, do środka dorzucamy drożdże rozgniecione z cukrem (świeże) i letnią wodę i sól.

Ugniatamy, odstawiamy ciasto do naolejowanej wcześniej miski na 1h. Po tym czasie dłońmi natartymi olejem odrywamy niewielkie fragmenty ciasta i je formujemy na płaskie ogony bobra. Wrzucamy bezpośrednio na głęboki olej i pieczemy po 1,5 min z każdej strony do zarumienienia. Staramy sie też dociskać do oleju langosza, jeśli tworzą sie bąble na środku.

Usmażone langosze smarujemy po wierzchu miksturą przygotowaną wcześniej, nakładamy łyżeczkę śmietany i posypujemy żółtym serem. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz