19 września 2022

Flambirowane banany z posypką migdałową i lodami

 

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyzeczki cukru
  • lody waniliowe

Banany obsmażamy na maśle z dodatkiem cukru brązowego, gdy się cukier lekko skarmelizuje dolewamy alkohol w moim wypadku to domowa nalewka z mandarynek i podpalamy. Alkohol wyparuje ,a nam zostanie tylko posmak alkoholu.

Pralina migdałowa:

  • 1 szklanka blanszowanych pokruszonych migdałów
  • 1/2 cukru
  • 2 łyżki wody


Cukier łączymy z woda i karmelizujemy, gdy stanie się płynny i skarmelkowy, dosypujemy migdały i całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy zastygnie można pognieść migdały na drobno i tą mieszanką posypujemy lody i banany. Deser szybki i smaczny.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz