20 września 2022

Bułeczki pomidorowe z chorizo i mozzarelą

 



Składniki:

  • 250 g mąki
  • pół łyżeczki cukru
  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • 1 jajko w temp pokojowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek chorizo
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidory suszone w oleju
  • pomidory w proszku 1 łyżkę do bułek i 2 łyżki do masy z chorizo
  • kawałek mozzarelli twardej


Z drożdży, 2 łyżek mąki, cukru i 3 łyżek mleka robimy rozczyn. Odstawiamy go na 15 min do wyrośnięcia.

 Mąkę przesiewamy dodajemy łyżkę pomidorów w proszku soli, rozczyn, mleko, oleju i mieszamy, gdy się wszystko połączy, wbijamy 1 jajko. Ciasto ma odchodzić od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. W między czasie cebulę i czosnek obsmażamy na tłuszczu z pomidorów suszonych, dodajemy pokrojone drobno chorizo i pomidory suszone, na koniec zagęszczamy łyżką pomidorów w proszku.Do wystudzonej masy dokładamy starty ser i mieszamy ze sobą.

Podsypujemy bułki mąką i wyrabiamy ponownie, powinno wyjść ok 7 bułeczek. Każdą rozpłaszczamy i na środek dajemy farsz, dobrze zaklejamy. Odstawiamy na 10 min. W międzyczasie nagrzewamy piec do 190 stopni. Bułki smarujemy mlekiem z wierzchu i posypujemy oregano ,wkładamy je na 25 min góra-dół. Pilnujemy by się nie spaliły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz