21 września 2022

Pizza góralska

 


Spód :

  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z rzepaku
  • 300g mąki pszennej ( może być 00, ale 650 tez daje radę)
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli


Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy drożdży, cukru, oliwy, mieszamy. Po chwile dosypujemy ok 3 łyżki mąki, bełtamy i odstawiamy na ok 30 min, aż drożdże popracują i się napowietrzą. W pomieszczeniu musi być ciepło, drożdże nie lubią również przeciągów. Po tym czasie dosypujemy sól z resztką mąki i ugniatamy na stolnicy ciasto. Ok 10 -15 min wprowadzając powietrze do środka. Gdy ciasto jest mięciutkie i odchodzi od ręki dzielimy na pół, ponownie zagniatamy o odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min. Z tego przepisu wychodzą 2 duże pizze. Ciasta rozwałkowujemy cienko układamy na blaszkach i pozostawiamy do odpoczynku na 10 min.


sos :

  • passata w pudełku ok 200 ml
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • pieprz
  • oregano
  • 1 łyżka oleju lub oliwy


Passatę podgrzewamy z przyprawami, wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku i oliwą.,do pierwszego zabulgotania. Ciepły sos wykładamy na pizze ( na pewno trochę zostanie, nie ma co na siłę go dużo ładować). Olej jest potrzebny, by sos nie przesiąkał do ciast-musi być.


Składniki na wierzch:

  • paski boczku lub bekonu
  • pół laski dobrej kiełbasy
  • 2 średnie cebule
  • 20 dag sera żółtego lub mozzarelli
  • pół dużej gałki wędzonej (oscypka)

Na spód sos na to poukładane cieniutkie paski boczku, cieniutkie plasterki kiełbasy, cebula pokrojona w półksiężyce, starty ser z oscypkiem i na wierzch posypujemy oregano. Pizza ląduje do nagrzanego pieca do 200 stopni C na ok 20 min. Sprawdzamy, co jakiś czas bo każdy piec piecze inaczej. Ja piekę pizze na funkcji pieca konwekcyjnego, spokojnie jednak na funkcji góra-dół też wyjdzie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz