20 września 2022

Muffiny dyniowe z ricottą



Składniki:

Spód:

  • paczka herbatników lub krakersów ( tak by wyszły dwie szklanki okruchów)
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok 3/4 kostki masła temp pokojowa

Herbatniki rozdrabniamy w blenderze dodajemy cukier, przyprawy i masło. Tworzymy ciasto zbite, którym wykładamy foremki do muffinek.

Masa serowa:

  • 250g ricotty
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 duże jaja
  • 2 niepełne szklanki puree z dyni

Dynie pieczemy w piekarniku do miękkości. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy. Ja najbardziej lubię hokkaido, ma piękny kolor, jest słodka i szybko mięknie w piekarniku.

Ricottę łączymy z jajkami i przyprawami, mase tądodajemy do puree dyniowego, dosładzamy,  i po 3 łyżeczki kładziemy na spód herbatnikowy do foremek. Pieczemy ok 25 min w temp 170 stopni. Ozdabiamy bitą śmietaną i praliną migdałową z poprzedniego postu.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz