Składniki:
Spód:
- paczka herbatników lub krakersów ( tak by wyszły dwie szklanki okruchów)
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- ok 3/4 kostki masła temp pokojowa
Herbatniki rozdrabniamy w blenderze dodajemy cukier, przyprawy i masło. Tworzymy ciasto zbite, którym wykładamy foremki do muffinek.
Masa serowa:
- 250g ricotty
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 duże jaja
- 2 niepełne szklanki puree z dyni
Dynie pieczemy w piekarniku do miękkości. Studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy. Ja najbardziej lubię hokkaido, ma piękny kolor, jest słodka i szybko mięknie w piekarniku.
Ricottę łączymy z jajkami i przyprawami, mase tądodajemy do puree dyniowego, dosładzamy, i po 3 łyżeczki kładziemy na spód herbatnikowy do foremek. Pieczemy ok 25 min w temp 170 stopni. Ozdabiamy bitą śmietaną i praliną migdałową z poprzedniego postu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz