19 września 2022

Gruszkolada


Ciasto marzenie, ma wszystko co najlepsze, gruszki, czekoladę. Warto do ciasta wykorzystać dojrzałe, miękkie  gruszki i najlepiej słodkie. Ciasto jest dość słodkie, dlatego można obniżyć w masie ilość cukru. Duża blacha 


Składniki:

Biszkopt:

  • 6 dużych jaj
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Białka ubijamy  z solą na  sztywną  pianę Pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru.  Żółtka łączymy z cukrem pudrem  ( który został) i gorącą wodą. Białka łączymy z żółtkami i dodajemy do masy przesiane mąki i kakao. Pieczemy 170 stopni C 35-40 min. Góra-dół.

Mus gruszkowy|:
  • 1 kg gruszek 
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
Gruszki obrane gotujemy z cukrem 10-15 min i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i mieszamy z musem.

Masa czekoladowo-maślana

  • 3 jaja
  • czekolada gorzka 100 g
  • 1 szklanka cukru ( wystarczy pół) 
  • kostka masła temp. pokojowa
  • 50 ml wódki (można pominąć)

Jaja wbijamy  z cukrem do miski i stawiamy na lekko gotującej się wodzie. Miksujemy ok 15 min. Trzeba uważać by nie przegrzać jaj.
Masło w temp pokojowej ucieramy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Po zmiksowaniu czekolady dodajemy po łyżce ubitych jaj i na koniec alkohol małymi partiami.

Biszkopt kroimy na pół. Układamy na blachę połowę biszkoptu , na to mus gruszkowy, masę maślaną i biszkopt. 
Można zostawić trochę masy czekoladowej na wierzch do ozdoby lub polać polewą z czekolady



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz