Ciasto marzenie, ma wszystko co najlepsze, gruszki, czekoladę. Warto do ciasta wykorzystać dojrzałe, miękkie gruszki i najlepiej słodkie. Ciasto jest dość słodkie, dlatego można obniżyć w masie ilość cukru. Duża blacha
Składniki:
Biszkopt:
- 6 dużych jaj
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2-3 łyżki gorącej wody
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę Pod koniec dodajemy łyżkę cukru pudru. Żółtka łączymy z cukrem pudrem ( który został) i gorącą wodą. Białka łączymy z żółtkami i dodajemy do masy przesiane mąki i kakao. Pieczemy 170 stopni C 35-40 min. Góra-dół.
Mus gruszkowy|:
- 1 kg gruszek
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru
Gruszki obrane gotujemy z cukrem 10-15 min i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i mieszamy z musem.
Masa czekoladowo-maślana
- 3 jaja
- czekolada gorzka 100 g
- 1 szklanka cukru ( wystarczy pół)
- kostka masła temp. pokojowa
- 50 ml wódki (można pominąć)
Jaja wbijamy z cukrem do miski i stawiamy na lekko gotującej się wodzie. Miksujemy ok 15 min. Trzeba uważać by nie przegrzać jaj.
Masło w temp pokojowej ucieramy z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą. Po zmiksowaniu czekolady dodajemy po łyżce ubitych jaj i na koniec alkohol małymi partiami.
Biszkopt kroimy na pół. Układamy na blachę połowę biszkoptu , na to mus gruszkowy, masę maślaną i biszkopt.
Można zostawić trochę masy czekoladowej na wierzch do ozdoby lub polać polewą z czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz