Taka polędwica może być twoją tajną bronia na uroczysta kolację, obiad świąteczny, smak jest pyszny i wyrafinowany.
Składniki:- 1 polędwiczka wieprzowa ( wąska)
- 250g pieczarek
- 1 cebula żółta lub czerwona
- 1 ciasto francuskie gotowe
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka musztardy
- 1 ubite jajko
- sól, pieprz
- tymianek suszony
- olej do smażenia
Wybieramy polędwiczkę raczej wąską, by łatwiej było ją zawinąć. Długość powinna być dostosowana do długości ciasta francuskiego. Od brzegów powinno być z każdej strony zostawione ok 3 cm. Przed smażeniem polędwiczki, ciasto francuskie wyciągamy z lodówki.
Polędwiczkę oczyszczamy ze świecącej błonki. Nacieramy pieprzem i solą. Obsmażamy na patelni z każdej strony do zarumienienia, by pozamykać wszystkie pory mięsa ( boki również). Odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki myjemy, osuszamy, drobno kroimy, cebule też w kostkę. Farsz drobno miksujemy i na maśle podsmażamy na patelni, można podlać 1/3 szklanki białego wina, woda ma wyparować, a farsz się delikatnie przyrumienić. Doprawiamy solą, tymiankiem i pieprzem. Studzimy. Ciasto francuskie rozwijamy. Układamy szynkę zostawiając z każdej strony brzeg wolny na 3 cm. Na nią kładziemy pieczarki. Całą polędwiczkę smarujemy musztardą i układamy na farszu .Najpierw zawijamy boki krótsze ciasta ( jak w krokiecie), a później dłuższy bok. Układamy na papierze do pieczenia łączeniem ciasta do dołu. Górną część ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, pieczemy ok 30-35 mi termoobieg na środkowym ruszcie. Sprawdzamy temperaturę termometrem z szpikulcem. Jeśli lubicie krwiste mięso, to powinno ono osiągnąć temperatur 62 stopni C, jeśli wypieczoną,ale soczystą to 71 stopni będzie ok. Po upieczeiu odstawiamy na chwilę do odpoczynku. Tniemy nożem z ząbkami.
Można jeść na zimno, na ciepło z sosem musztardowym, puree z groszku, samo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz