19 grudnia 2022

Sernik z orzechami pekan

Sernik wychodzi bardzo maślany, wilgotny, z orzechowo-karmelowym posmakiem.Orzechy pekan w smaku przypominają orzechy włoskie -są bardziej miękkie, ale spokojnie można je włoskimi zastąpić. Tortownica 20 cm.

Składniki:

spód:

  • 2,5 -3 szklanki herbatników pełnoziarnistych
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 8 łyżek stopionego masła

Ciastka mielimy w blenderze, łączymy z cukrem i masłem.T ortonice z zewnątrz owijamy folią aluminiowa dość grubo. Wyklejamy spód tortownicy i podnosimy brzegi na ok 1cm do góry. Ugniatamy szklanką. Wstawiamy spód na 10min w temp 180 stopni C. Wyjmujemy z pieca i studzimy.


Ser:

  • 500g sera z wiaderka temp pokojowa
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany 36 % temp pokojowa
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka w temp pokojowej

Ser ucieramy z cukrem na gładką masę, śmietaną , wanilią i solą. Jaja rozbełtujemy i mieszamy z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy 40 min w temp 160stopni C, góra-dół środkowe szczeble.

Polewa orzechowa:

  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1/3 szklanki syropu klonowego ( można zastąpić miodem)
  • 1/3 szklanki śmietany 36%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60 gr masła
  • 2 szklanki posiekanych orzechów pekan
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki zagotować oprócz orzechów. Gdy się rozpuszczą i ostygnął dorzucamy rozdrobnione orzechy pekan. Wylewamy na sernik delikatnie i wstawiamy całość na 45 min w temp 150 stopni C. Monza przykryć folią aluminiową wierzch orzechowy by się bardzo nie spiekł. Zostwiamy w uchylonym piecu na 1h do schłodzenia.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz