Sernik wychodzi bardzo maślany, wilgotny, z orzechowo-karmelowym posmakiem.Orzechy pekan w smaku przypominają orzechy włoskie -są bardziej miękkie, ale spokojnie można je włoskimi zastąpić. Tortownica 20 cm.
Składniki:
spód:
- 2,5 -3 szklanki herbatników pełnoziarnistych
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 8 łyżek stopionego masła
Ciastka mielimy w blenderze, łączymy z cukrem i masłem.T ortonice z zewnątrz owijamy folią aluminiowa dość grubo. Wyklejamy spód tortownicy i podnosimy brzegi na ok 1cm do góry. Ugniatamy szklanką. Wstawiamy spód na 10min w temp 180 stopni C. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
- 500g sera z wiaderka temp pokojowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki śmietany 36 % temp pokojowa
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka w temp pokojowej
Ser ucieramy z cukrem na gładką masę, śmietaną , wanilią i solą. Jaja rozbełtujemy i mieszamy z masą serową. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Pieczemy 40 min w temp 160stopni C, góra-dół środkowe szczeble.
Polewa orzechowa:
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/3 szklanki syropu klonowego ( można zastąpić miodem)
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 gr masła
- 2 szklanki posiekanych orzechów pekan
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki zagotować oprócz orzechów. Gdy się rozpuszczą i ostygnął dorzucamy rozdrobnione orzechy pekan. Wylewamy na sernik delikatnie i wstawiamy całość na 45 min w temp 150 stopni C. Monza przykryć folią aluminiową wierzch orzechowy by się bardzo nie spiekł. Zostwiamy w uchylonym piecu na 1h do schłodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz