Zaskocz swoich gości takimi przekąskami.
Składniki:
- 1 batat większy
- 1 opakowanie paluszków krabowych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanka skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 szklanki wody
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól
- kawior do ozdoby
Sos majonezowo-sojowy
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru
- płatki chilli do smaku
- 1 łyżka octu ryżowego
Bataty i paluszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dorzucamy resztę składników. Ciasto powinno być tak gęste, jak na plaski z jabłkami, jeśli są za rzadkie dodajemy mąki, odwrotnie wody. Pieczemy na oleju w małych porcjach. Odsączamy je na ręczniku papierowym. Składniki z na majonez smakowy mieszamy ze sobą. Po wystudzeniu dekorujemy kleksem z sosu majonezowo-sojowego i kawiorem. Z tej porcji wychodzi 12-13 małych placuszków, takich na jeden kęs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz