19 grudnia 2022

Makowiec w cieście

Nie jestem fanką makowca, ale trzeba przyznać, że ten wyjątkowo smakuje, jest miękki i jedwabisty. A co najważniejsze robi się go ekspresowo.


Składniki:

  • 250g masła temp pokojowa
  • 250g mąki pszennej
  • 70g maki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 6 jajek L ( białka oddzielamy od żółtek)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • masa makowa z bakaliami w puszce

Mąki mieszamy z proszkiem. W osobnym naczyniu masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka po jednym, jak się połączą dosypujemy przesiane mąki z proszkiem. Kolejno dodajemy esencje waniliową, sok z cytryny oraz śmietanę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, mieszamy delikatnie z masą maślanko -jajeczną. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno łyżką nakładamy połowę ciasta, na to masę makową i na górę resztę masy. Wyrównujemy wierzchnią część łyżką. Pieczemy w temp 175-180 stopni ok 55 min. Po upieczeniu studzimy w otwartym piecu. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Jeśli gotowa masa jest za luźna można ją wymieszać z 1 jajkiem.Ambitni i czasowi mogą pokusić się o zrobienie swojskiej masy makowej.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz