Składniki:
- 250g masła temp pokojowa
- 250g mąki pszennej
- 70g maki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 6 jajek L ( białka oddzielamy od żółtek)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- masa makowa z bakaliami w puszce
Mąki mieszamy z proszkiem. W osobnym naczyniu masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka po jednym, jak się połączą dosypujemy przesiane mąki z proszkiem. Kolejno dodajemy esencje waniliową, sok z cytryny oraz śmietanę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, mieszamy delikatnie z masą maślanko -jajeczną. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Na dno łyżką nakładamy połowę ciasta, na to masę makową i na górę resztę masy. Wyrównujemy wierzchnią część łyżką. Pieczemy w temp 175-180 stopni ok 55 min. Po upieczeniu studzimy w otwartym piecu. Jak ostygnie posypujemy cukrem pudrem. Jeśli gotowa masa jest za luźna można ją wymieszać z 1 jajkiem.Ambitni i czasowi mogą pokusić się o zrobienie swojskiej masy makowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz