Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100g masła zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Masło kroimy na drobniej lub trzemy na tarce z grubymi oczkami. Łączymy z resztą składników, ugniatamy, wstawiamy na ok 20 min do lodówki. Formę do tarty (22-24 cm) lub formę prostokątną do mazurka, smarujemy masłem i wyklejamy zimnym rozwałkowanym ciastem.Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni C na ok 18-20 min do zarumienienia.
Uwaga: ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo kruche, trzeba delikatnie przenosić do wystudzenia.
Masa oreo: Składniki płynne mają być zimne!
ok 12 ciastek oreo
mascarpone 250ml
150 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
Ciasta rozlepiamy, masę z nich odkładamy, a ciastka dokładnie czyścimy z masy i rozdrabniamy, wałkiem lub blenderem. Do masy ciastkowej dodajemy mascarpone, śmietanę, cukier puder , ubijamy na gęsto. Pod koniec wrzucamy garść rozkruszonych ciastek. Masę oreo wykładamy na wystudzony spód , a wierzch posypujemy rozdrobnionymi ciastkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz