25 marca 2024

Zakwas na żur

Zakwas na żur

Szklanka ma 250 ml

Składniki:
  • 3 szklanki wody przegotowanej
  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziela angielskie
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
Żur najlepiej kisi się w glinianym naczyniu. Wodę przegotowaną studzimy i wlewamy do naczynia, dosypujemy mąki i dobrze mieszamy drwnianą łyżką (by nie było grudek). Ząbki czosnku miarzdźymy i wrzucamy do zawiesiny, nastepnie przyprawy. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na 5 dni do zacienionego ciepłego miejsca. Codziennie mieszamy zakwas, czystą łyżką. Po 5 dniach można użyć już zakwasu lub  przelać do wyparzonej butelki i odstawićdo lodówki na max 14 dni. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz