Szklanka ma 250 ml
Składniki:
- 3 szklanki wody przegotowanej
- 1 szklanka mąki żytniej 2000
- 3 ząbki czosnku
- 3 ziela angielskie
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek pieprzu
Żur najlepiej kisi się w glinianym naczyniu. Wodę przegotowaną studzimy i wlewamy do naczynia, dosypujemy mąki i dobrze mieszamy drwnianą łyżką (by nie było grudek). Ząbki czosnku miarzdźymy i wrzucamy do zawiesiny, nastepnie przyprawy. Przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na 5 dni do zacienionego ciepłego miejsca. Codziennie mieszamy zakwas, czystą łyżką. Po 5 dniach można użyć już zakwasu lub przelać do wyparzonej butelki i odstawićdo lodówki na max 14 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz