Mazurek kokosowy
Składniki na spód:
- 250g mąki
- 150g masła
- ok 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki, łączymy zresztą składników. Wkładamy do lodówki zagniecione ciasto na ok 20 min. Rozwałkowujemy do kształtu jajka i ręcznie zaginany brzegi tworząc rant jajka. Spód powstałej formy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach C ok 18-20 min do złotego koloru.
Masa kokosowa:
- 1 puszka mleka kokosowego (przynajmniej 82 % tłuszczu)
- 100-150g kokosu
- śnieżka 1 opakowanie
- 2 łyżki cukru pudru
Zimne mleko kokosowe miksujemy ze śnieżką, pod koniec jak już masa zgęstnieje dosypujemy cukier puder. Wsypujemy do masy 100g kokosu, jeśli spada z łyżki dokładamy jeszcze trochę, tak by osiągnąć gęstą konsystencje. Wykładamy całość na wystudzony spód i dekorujemy czekoladą rozpuszczoną i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz