25 marca 2024

Mazurek kokosowy

Mazurek kokosowy

Składniki na spód:

  • 250g mąki
  • 150g masła
  • ok 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki, łączymy zresztą składników. Wkładamy do lodówki zagniecione ciasto na ok 20 min. Rozwałkowujemy do kształtu jajka i ręcznie zaginany brzegi tworząc rant jajka. Spód powstałej formy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach C ok 18-20 min do złotego koloru.


Masa kokosowa:

  • 1 puszka mleka kokosowego (przynajmniej 82 % tłuszczu)
  • 100-150g kokosu
  • śnieżka 1 opakowanie
  • 2 łyżki cukru pudru

Zimne mleko kokosowe miksujemy ze śnieżką, pod koniec jak już masa zgęstnieje dosypujemy cukier puder. Wsypujemy do masy 100g kokosu, jeśli spada z łyżki dokładamy jeszcze trochę, tak by osiągnąć gęstą konsystencje. Wykładamy całość na wystudzony spód i dekorujemy czekoladą rozpuszczoną i migdałami.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz