15 marca 2024

Pasztet z drobiu

 



Składniki:

  • 1kg mięsa z drobiu ( w większości najlepiej, bybyło to mięso z nóg)
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 30 dag ładnego podgardla surowego lub boczku
  • 3 jajka M
  • 3 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • czosnek granulowany
  • sól

Mięso gotujemy z warzywami, liściem laurowym, zielem oraz z podgardlem. Gotujemy do momentu, aż nie będzie krwi, odcedzamy i studzimy. Wątróbkę obsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą, na oleju. Mięso oraz warzywa mielimy na sitku makowym (3), mielimy również n małych oczkach ostudzoną wątrobę z cebulą. Masę doprawiamy przyprawami, wbijamy 3 jajka. Przekładamy pasztet do wysmarowanej oliwą keksowki, można posypać wierzch cebulką prażoną. Pieczemy w 180 stopniach ok 35 -40 min. Doskonale pasztet sprawdza się na kanapki, ale również dla gości na stół.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz