Składniki:
- 6 jajek
- 2-3 łyżki majonezu
- ok 8 -9 sztuk pieczarek
- łyżka masła
- 1 duża cebula
- 1 jajko do panierowania
- trochę mąki
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- szczypta tymianku
- kilka kaparów
- szczypta papryki słodkiej
- 1 łyżka sosu sojowego
- koperek do ozdoby
- olej do smażenia
Jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli. Obieramy jajka i każde kolejno obtaczamy w mące, kolejno w rozmąconym jajku i na koniec bułce tartej. Tak przygotowane jajka smażymy w głębokim oleju. Gdy ostygną kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągamy żółtko. Pieczarki i cebulę drobno kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Studzimy pieczarki, gdy będą już zimne łączymy je z żółtkami i majonezem. Każde jajko wypełniamy masą , dekorujemy kaparem i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz