12 marca 2024

Jajka pieczone nadziewane pastą pieczarkową

 


Składniki:

  • 6 jajek
  • 2-3 łyżki majonezu
  • ok 8 -9 sztuk pieczarek
  • łyżka masła 
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko do panierowania
  • trochę mąki
  • bułka tarta
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta tymianku
  • kilka kaparów
  • szczypta papryki słodkiej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • koperek do ozdoby
  • olej do smażenia


Jajka gotujemy na twardo ze szczyptą soli. Obieramy jajka i każde kolejno obtaczamy w mące, kolejno w rozmąconym jajku i na koniec bułce tartej. Tak przygotowane jajka smażymy w głębokim oleju. Gdy ostygną kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie wyciągamy żółtko. Pieczarki i cebulę drobno kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sosem sojowym. Studzimy pieczarki, gdy będą już zimne łączymy je z żółtkami i majonezem. Każde jajko wypełniamy masą , dekorujemy kaparem i koperkiem.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz