Ciasto w smaku przypomina babkę ucieraną, jest to ciekawa alternatywa na Wielkanoc, masę można pominąć, piekąc samo ciasto, a wierzch dekorując lukrem.
szklanka -250 ml
Składniki:
- 120g masła temp. pokojowa
- 200g cukru
- 3 jajka temp. pokojowa
- 1/2 szklanki mleka ciepłego 3,2%
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 szklanki posypki konfetti
Krem:
- 250g mascarpone
- 4 łyżki gotowego kremy pistacjowego
Piec nagrzewamy do 180 stopni C. Masła ubijamy z cukrem na jasną i puszysta masę. Jajka oddzielamy od białek. Białka dodajemy do masła miksujemy na najniższych obrotach, gdy masa będzie jednolita, dodajemy powoli żółtka. Nie chodzi tu o to, by białka ubić na sztywno, tylko by połączyć z masłem, wtedy mamy pewność że masło się nie zetnie, w momencie gdy dodajemy całe jajka jest taka możliwość. W drugiej misce wymieszać suche składniki, olej łączymy z pełnym mlekiem. Dodajemy do masła na przemienienie składniki susze i olej z mlekiem, do wykończenia produktów. Na koniec dosypujemy posypki, tak by było ją widać w cieście ok 3-4 łyżki, mieszamy delikatnie. Masę wylewamy na papier do pieczenia ( forma 24x24 lub duża keksówka). Pieczemy do suchego patyka ok 30 min na środkowym stopniu, góra-dół. Dzielimy ciasto na pół ( jeśli urosło z górką to odcinamy ją). Mascarpone łączymy z kremem pistacjowym i 2/3 dajemy na polówkę, przykładamy drugą częścią, smarujemy ponownie 1/3 kremu i na wierzch wysypujemy resztkę posypki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz