12 marca 2024

Sałatka z rukolą i raviolini

 


Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 1 pierś pojedyncza z kurczaka lub mała cała pierś
  • paczka raviolini lub tortellini z mięsem
  • ok 6 pomidorów suszonych w zalewie
  • 1 łyżeczka masła
  • garść oliwek zielonych bez pestek

sos:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.Gotujemy raviolini zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu przelewamy zina wodą i zostawiamy do wystudzenia. Łączymy wszystkie składniki na sałatkę ze sobą. Mieszamy składniki na sos i zalewamy sałatkę. Najlepiej zjeść na świeżo. 

Rukola szybko więdnie, więc jeśli chcecie sałatkę zrobić na imprezę, warto przygotować sobie wcześniej makaron i pierś, a resztę mieszać już przed przyjściem gości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz