13 września 2013

Plastry szynki w sosie z suszonych prawdziwków

Składniki:
  • kilka plastrów szynki
  • garść prawdziwków
  • olej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • sól
  • papryka czerwona
  • pieprz
  • vegeta
  • mąka





Plastry szynki dusimy w odrobinie oleju i wody pod przykryciem. Szynkę solimy dopiero gdy mięso zmięknie. Sypiemy do mięsa odrobinę papryki słodkiej, liść laurowy i kilka ziarenek ziela. Grzyby jeśli są mocno wysuszane tylko skruszamy w dłoni, inne musimy wcześniej namoczyć i pokroić. Dorzucamy je do rondla. Po zmięknięciu grzybów i szynki przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i vegetą. Na koniec w 2 łyżkach wody rozpuszczamy łyżkę mąki, wrzucamy do wywaru i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Dobre zarówno z ziemniakami jak również ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz