- kilka plastrów szynki
- garść prawdziwków
- olej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- tymianek
- sól
- papryka czerwona
- pieprz
- vegeta
- mąka
Plastry szynki dusimy w odrobinie oleju i wody pod przykryciem. Szynkę solimy dopiero gdy mięso zmięknie. Sypiemy do mięsa odrobinę papryki słodkiej, liść laurowy i kilka ziarenek ziela. Grzyby jeśli są mocno wysuszane tylko skruszamy w dłoni, inne musimy wcześniej namoczyć i pokroić. Dorzucamy je do rondla. Po zmięknięciu grzybów i szynki przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i vegetą. Na koniec w 2 łyżkach wody rozpuszczamy łyżkę mąki, wrzucamy do wywaru i dokładnie mieszamy by nie było grudek. Dobre zarówno z ziemniakami jak również ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz