8 września 2013

Paluchy z marmoladą

 Przepis znalazłam w bardzo starej książce kucharskiej.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 margaryna
  • 1 cukier waniliowy
oraz marmolada i cukier puder

   Siekamy na stolnicy nożem margarynę oraz resztę składników. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy jak na pierogi, kroimy równe kwadraty. Na kraj ciasta nakładamy pasek marmolady o szerokości ok. 1 cm.
Kawałek z marmoladą składamy dwa razy, odcinamy od reszty ciasta. Każdy rulonik nacinamy i wyginamy  jak półksiężyce. Blaszkę  należy wysmarować tłuszczem. Pieczemy 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz