13 września 2013

Krupnik

Kolejna polska zupa-smaczna i pożywna Nie wyobrażam sobie krupniku bez serduszek drobiowych :)

Składniki na 3 porcje:

  • bulion ( ja wole troszke bardziej dietetyczna wersje i wybieram ok 2 skrzydełek)
  • marchewka średnia
  • garść kaszy jęczmiennej
  • ok 2 średnie ziemniaki
  • ok 20 dag serduszek drobiowych
  • sól
  • pieprz
  • szczypta vegety
  • pietruszka suszona

Bulion ( lub skrzydełka) gotujemy razem z umytymi i obranymi z włókien  serduszkami, po ok 10 minutach wrzucamy garść kaszy (średnia), ścieramy na grubych oczkach marchewkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Dorzucamy je do zupy, sypiemy po wierzchu pietruszką i przyprawiamy, solą , pieprzem i vegetą. Zupa sama się zagęszcza od skrobi z ziemniaków i od kaszy nie dajemy zasmażek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz