Składniki na 3 porcje:
- bulion ( ja wole troszke bardziej dietetyczna wersje i wybieram ok 2 skrzydełek)
- marchewka średnia
- garść kaszy jęczmiennej
- ok 2 średnie ziemniaki
- ok 20 dag serduszek drobiowych
- sól
- pieprz
- szczypta vegety
- pietruszka suszona
Bulion ( lub skrzydełka) gotujemy razem z umytymi i obranymi z włókien serduszkami, po ok 10 minutach wrzucamy garść kaszy (średnia), ścieramy na grubych oczkach marchewkę. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno do miękkości ( nie mogą się rozpadać). Dorzucamy je do zupy, sypiemy po wierzchu pietruszką i przyprawiamy, solą , pieprzem i vegetą. Zupa sama się zagęszcza od skrobi z ziemniaków i od kaszy nie dajemy zasmażek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz