8 września 2013

Szparagi dla ubogich

Pod taką szacowną nazwą kryją sie pory, które zastępują drogie i już nie dostepne w tym czasie szparagi.
Pora tak przyrządzona, zaskakuje słodyczą i bardzo oryginalnym smakiem.

Składniki:

  • ok 3 pory- wybieramy te cieńsze i młode
  • wędlina ok 15 dag : może to być zarówno szynka parmeńska, biała szynka czy nawet plastry bekonu ( w moim przypadku wybrałam szynkę białą)
  • beszamel- przepis w linku poniżej
  • odrobina musztardy
  • dosłownie odrobina drobno startego sera
 http://chocospoko.blogspot.com/2012/11/beszamel.html

Poru kroimy na ok 3 cm kawałki (tylko białą część) i każdy kolejno zawijamy w wędlinę, która została wcześniej lekko posmarowana musztardą. Układamy w naczyniu żaroodpornym , zalewamy beszamelem i posypujemy serem żółtym.

Szparagi również można zrobić tym sposobem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz