- 2 główki kapusty (im mniejsze tym lepiej)
- 3 średnie cebule
- koper świeży lub suszony
- masło
- 1 łyżka czubata mąki
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
Szatkujemy kapustę i ugniatamy równomiernie w garnku. Dokładamy w kostkę pokrojoną cebule, liść laurowy,ziele, sól, pieprz. Dolewamy wody, ale tak by tylko przykrywała kapustę (powinno gotować się w jak najmniejszej ilości wody). Gotujemy ok 20-30 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło, (ok 50-100g) dosypujemy mąkę i podgrzewamy zasmażkę. Ugotowaną i odcedzona kapustę mieszamy z zasmażką. Gdy zacznie bulgotać wyłączamy gaz i wsypujemy pokrojony drobno koper ( najlepiej smakuje świeży). Można zrobić również zasmażkę na pokrojonym w kostkę chudym podgardlu jak na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz