13 września 2013

Młoda kapusta zasmażana

Składniki:
  • 2 główki kapusty (im mniejsze tym lepiej)
  • 3 średnie cebule
  • koper świeży lub suszony
  • masło
  • 1 łyżka czubata mąki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie


Szatkujemy kapustę i ugniatamy równomiernie w garnku. Dokładamy w kostkę pokrojoną cebule, liść laurowy,ziele, sól, pieprz. Dolewamy wody, ale tak by tylko przykrywała kapustę (powinno gotować się w jak najmniejszej ilości wody). Gotujemy ok 20-30 min na wolnym ogniu. Na patelni rozpuszczamy masło, (ok 50-100g) dosypujemy mąkę i podgrzewamy zasmażkę. Ugotowaną i odcedzona kapustę mieszamy z zasmażką. Gdy zacznie bulgotać wyłączamy gaz i wsypujemy pokrojony drobno koper ( najlepiej smakuje świeży). Można zrobić również zasmażkę na pokrojonym w kostkę chudym podgardlu jak na zdjęciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz