3 września 2013

Pulpety w sosie koperkowym

To typowe danie z jadłodajni, ale bardzo dobre i szybkie. Smak mojego dzieciństwa.


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 łyżka mąki
koperek najlepiej świeży
sól pieprz
papryka słodka w proszku
1 jajo surowe
trochę bułki tartej
śmietana 18 % ok 3-4 łyżki

Mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i z startą drobno cebulą. Formujemy okrągłe pulpety wielkości piłki golfowej, dobrze dodać trochę bułki tartej, mięso będzie się lepiej wiązać.

W rondlu zagotowujemy wodę, wrzucamy pulpety do wrzątku. Łyżkę mąki mieszamy z ok 5-6 łyżkami wody- dokładnie by nie było grud. Pulpety wyciągamy na chwile z wywaru , pozostały wywar po pulpetach  mieszamy z mąką. Doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy drobno posiekany koper i zabielamy śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej smakują z purre ziemniaczanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz