14 stycznia 2014

Karczek zapiekany w zupach z torebki

Brzmi dziwnie, ale smak jest boski :) Niestety danie jest bardzo kaloryczne, dlatego przyrządzam je od wielkiego dzwonu, najlepiej smakuje z buraczkami :)

Składniki:


  • ok 1 kg karczku
  • śmietana 30% ( ponad 300 ml- ma być duża)
  • 1 zupa knorr ( Kremowa zupa Borowikowa z cebulką Knorr-50 g) lub innej firmy jedna zupa z borowików 45 g i 1 cebulowa   45 g.

Zupę mieszamy ze  śmietaną i wylewamy na cały karczek, odstawiamy na 1 h do lodówki,  później zapiekamy ok 40 min w temp 180 stopni C. Sos się zredukuj, a na wierzchu zostaną suszona cebulka i grzybki. Po upieczeniu kroimy w plastry i podlewamy pozostałością sosu. Spokojnie pojedzą 3 osoby dorosłe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz