4 maja 2022

Gofry churros, gofry z cynamonem

Najlepiej smakują ciepłe, z tej porcji wychodzi ok 9 malutkich- takich jak na zdjęciu.  

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 8 łyżek miękkiego masła ( 120 g masła)
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • cukier trzcinowy do obtaczana
  • cynamon do obtaczania

W rondlu rozpuszczamy masło z wodą, cukrem i solą. Doprowadzamy do wrzenia. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Dodajemy następnie do ciasta 2 jajka i łączymy z ciastem.  Masa ma mieć strukturę gęstego budyniu, by łatwo było łyżką przenieść na gofrownicę. Jeśli jest za rzadka dodajemy mąki. Gofrownice dokładnie pędzlujemy olejem,. Pieczemy na złoty kolor, jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce cynamonowo-cukrowej ( proporcja 1:1).





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz