Najlepiej smakują ciepłe, z tej porcji wychodzi ok 9 malutkich- takich jak na zdjęciu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 8 łyżek miękkiego masła ( 120 g masła)
- 2 jajka
- 4 łyżeczki cukru
- 1 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- cukier trzcinowy do obtaczana
- cynamon do obtaczania
W rondlu rozpuszczamy masło z wodą, cukrem i solą. Doprowadzamy do wrzenia. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy masę do ostygnięcia. Dodajemy następnie do ciasta 2 jajka i łączymy z ciastem. Masa ma mieć strukturę gęstego budyniu, by łatwo było łyżką przenieść na gofrownicę. Jeśli jest za rzadka dodajemy mąki. Gofrownice dokładnie pędzlujemy olejem,. Pieczemy na złoty kolor, jeszcze ciepłe obtaczamy w posypce cynamonowo-cukrowej ( proporcja 1:1).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz