ciasto:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 jajo
- 100 g masła
- 2 łyżki wody mineralnej
- ok 200 g mąki pszennej
- 4 duże winne jabłka (ja uwielbiam Rubiny)
- pół łyżeczki cynamonu
- ok 3 łyżki cukru
- skórka otarta z pomarańczy
- łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki pszennej
Składniki na ciasto łączymy ze sobą dobrze ugniatając, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1h, po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy, wcześniej wysmarowana margaryną, formę. W między czasie dobrze sobie też przygotować kruszonkę - mieszamy składniki, wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Nakłuwamy spód widelcem i lekko oprószamy mąką ( by masa jabłkowa nie nasączyła nam ciasta).
Jabłka obieramy kroimy w ząbki zasypujemy cukrem , wrzucamy otarta skórkę z pomarańczy ( wcześniej sparzona wrzątkiem), z łyżka soku. Całość dusimy, z wodą ( by się nie przypaliło), po zmięknięciu jabłek, dosypujemy cynamon i redukujemy nadzieje, do momentu aż woda cała wyparuje.Lekko ostygłe jabłka wykładamy na przygotowane ciasto.Na koniec posypujemy tartą kruszonką.Pieczemy tartę w temp 180 stopni C ok 20 min.
Ja do masy również czasem dodaje przetwory z brzoskwini i mieszam na pół z jabłkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z zimną gałką lodów jak na zdjęciu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz