14 stycznia 2014

Krucha tarta z jabłkami i kruszonką

Składniki:

ciasto:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • ok 200 g mąki pszennej
 nadzienie:
  • 4 duże winne jabłka (ja uwielbiam Rubiny)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ok 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżka  soku z pomarańczy lub cytryny

kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej

    Składniki na ciasto łączymy ze sobą dobrze ugniatając, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1h, po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy, wcześniej wysmarowana margaryną, formę. W między czasie dobrze sobie też przygotować kruszonkę - mieszamy składniki, wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Nakłuwamy spód widelcem i lekko oprószamy mąką ( by masa jabłkowa nie nasączyła nam ciasta).
Jabłka obieramy kroimy w ząbki zasypujemy cukrem , wrzucamy otarta skórkę z pomarańczy ( wcześniej sparzona wrzątkiem), z łyżka soku. Całość dusimy, z  wodą ( by się nie przypaliło), po zmięknięciu jabłek, dosypujemy cynamon i redukujemy nadzieje, do momentu aż woda cała wyparuje.Lekko ostygłe jabłka wykładamy na przygotowane ciasto.Na koniec posypujemy tartą kruszonką.Pieczemy tartę w temp 180 stopni C ok 20 min.
Ja do masy również czasem dodaje przetwory z brzoskwini i mieszam na pół z jabłkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z zimną gałką lodów jak na zdjęciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz