25 listopada 2018

Bułeczki z rodzynkami

Składniki:
  • 0,5 kg mąki 
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 5dag cukru
  • szczypta soli
  • prawdziwa wanilia lub esencja waniliowa
  • 1/4 litra letniego mleka
  • 12 dag miękkiego masło
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 10dag rodzynek 

   Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Dodajemy mleko, ziarenka wanilii i roztopione masło. Ciasto wyrabiamy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą i odcedzamy , wrzucamy do wyrobionego ciasta. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min. Po tym czasie, ciasto wyrabiamy na długi wałek  i tniemy na 12 części. Wyrabiamy okrągłe bułeczki i kładziemy na natłuszczoną blaszkę. Niech odsapną jeszcze 15 min. Smarujemy z góry mlekiem, by nie wyschły i pieczemy ok 20 min w temp. 200 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem, gdy bułeczki ostygną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz