12 maja 2020

Babka na oleju Ewy Wachowicz

Szybka, zawsze wychodzi, długo utrzymuje świeżość.





Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,75 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki kakao
Białka ubijamy z cukrem na sztywno, do białka pojedynczo dodajemy żółtka. Delikatnie łączymy, później dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę, olej. Wszystko mieszamy ze sobą.Dzielimy masę na pół, do jednej dodajemy kakao. Foremkę na babkę smarujemy olejem. Wylewamy dużą łyżką najpierw masę ciemną, później białą, następnie ciemną i jasną, tak do skończeni obu mas. Pieczemy w temp 180 stopniach C ok 35 min do suchego patyka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz