14 maja 2020

Rolada marchwiowa

Składniki:

  • 2 jajka
  • 180 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 ml oleju
  • 100 g utartej marchwi (ok 2-3)
  • cukier puder
Marchewkę obieramy trzemy na małych oczkach. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej  dodajemy przesianą mąkę, sodę , proszek do pieczenia i cynamon. Po wymieszaniu dolewamy olej i marchewkę. Blaszkę 20x30 wykładamy papierem  do pieczenia .Roladę pieczemy ok 10-15 min. Upieczone ciasto obrócić,  posypać cukrem pudrem, owijamy w ścierkę i trzymamy do wystygnięcia.

Krem:
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 200 g serek kremowy (nie kwaśny)
Masło miksujemy z serkiem i cukrem pudrem., tak by nie było grudek. Smarujemy ciasto kremem i zwijamy w rulon.  Roladę chłodzimy w lodówce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz