12 maja 2020

Czekoladowe ciasto Nigelli. Czekoladowa chmurka

Ciasto z przepisu Nigelli Lawson





Składniki:
  • 250 g gorzkiej czekolady

  • 125 g masła
  • 6 jaj
  • 175 g cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • trochę gorzkiego kakao do ozdoby

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do czekolady dodajemy masło. Masę czekoladową studzimy. Dwa jaja i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru. Później łączymy z masą czekoladową. 4 białka które zostały, ubijamy na pianę. Do piany białkowej dodajemy powoli masę czekoladową. Tortownice o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ostrożnie masę do tortownicy i pieczemy ok 35-40 min. 
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na gęstą masę i nakładamy na ostygłe ciasto. Górę posypujemy kakaem dla ozdoby lub innymi wiórkami czekoladowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz