Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 6 jaj
- 175 g cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- trochę gorzkiego kakao do ozdoby
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do czekolady dodajemy masło. Masę czekoladową studzimy. Dwa jaja i 4 żółtka ubijamy z 75 g cukru. Później łączymy z masą czekoladową. 4 białka które zostały, ubijamy na pianę. Do piany białkowej dodajemy powoli masę czekoladową. Tortownice o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ostrożnie masę do tortownicy i pieczemy ok 35-40 min.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na gęstą masę i nakładamy na ostygłe ciasto. Górę posypujemy kakaem dla ozdoby lub innymi wiórkami czekoladowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz