- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanka wody
- 55 g masła
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Masło, mleko i wodę podgrzać do ok 55 stopni C (dość ciepłe)
W misce zrobić rozczyn z drożdży, ok 2 szklanek mąki, cukier sól i ciepłe mleko. Mieszając dodać jajo i resztę mąki (też stopniowo),Wyrabiamy na gładkie i elastyczne, w miarę potrzeby dodajemy mąki. Dzielimy ciasto na 12 części (wyjdą średniej wielkości, jeśli chcemy duże to na 6 części). Przykryć ścierką na 30 min. Piec w 200 stopniach C przez ok 15 min jak małe, 20 min jak duże na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz