12 maja 2020

Bułki do hamburgerów

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanka wody
  • 55 g masła
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 jajko
Masło, mleko i wodę podgrzać do ok 55 stopni C (dość ciepłe)
W misce zrobić rozczyn z drożdży, ok 2 szklanek mąki, cukier sól i ciepłe mleko. Mieszając dodać jajo i resztę mąki (też stopniowo),Wyrabiamy na gładkie i elastyczne, w miarę potrzeby dodajemy mąki. Dzielimy ciasto na 12 części (wyjdą średniej wielkości, jeśli chcemy duże to na 6 części). Przykryć ścierką na 30 min. Piec w 200 stopniach C przez ok 15 min jak małe, 20 min jak duże na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz