9 listopada 2022

Stromboli, włoska rolada

 

Spód :

  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z rzepaku
  • 300g mąki pszennej ( może być 00, ale 650 też daje radę)
  • szklanka ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli


Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy drożdże, cukru, oliwę, mieszamy. Po chwile dosypujemy ok 3 łyżki mąki, bełtamy i odstawiamy na ok 30 min, aż drożdże popracują i się napowietrzą. W pomieszczeniu musi być ciepło, drożdże nie lubią również przeciągów. Po tym czasie dosypujemy sól z resztką mąki i ugniatamy na stolnicy ciasto. Ok 10 -15 min wprowadzając powietrze do środka. Gdy ciasto jest mięciutkie i odchodzi od ręki, i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min. 

Do smarowania:

  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano suszone
Mieszamy wszystko razem.

Wyrośniętye ciasto wałkujemy na grubość 1cm, smarujemy połową mikstury. Na całej powierzchni układamy szynkę, peperoni, ser mozzaella. Zwijamy do środka jak roladę, Brzeg jak sie nie chce skleić przesmarowujemy miksturą. Pieczemy na papierze do pieczenia zawijaniem do dołu,  końce również zamykamy i zawijamy do dołu. Wierzch smarujemy oliwa z czosnkiem. Pieczemy w 200 stopniach C ok 20 min góra-dół. Podajemy ze świeżym sosem marinara.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz