Spód :
- 7g drożdży suchych piekarskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z rzepaku
- 300g mąki pszennej ( może być 00, ale 650 też daje radę)
- szklanka ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dosypujemy drożdże, cukru, oliwę, mieszamy. Po chwile dosypujemy ok 3 łyżki mąki, bełtamy i odstawiamy na ok 30 min, aż drożdże popracują i się napowietrzą. W pomieszczeniu musi być ciepło, drożdże nie lubią również przeciągów. Po tym czasie dosypujemy sól z resztką mąki i ugniatamy na stolnicy ciasto. Ok 10 -15 min wprowadzając powietrze do środka. Gdy ciasto jest mięciutkie i odchodzi od ręki, i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20 min.
Do smarowania:
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- oregano suszone
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz