Zupa tego typu najczęściej przygotowana jest na wywarze z golonka przedniego, później golonko jest podowane w zupie. Można zrobić na bogato, ale na skrzydełkach też smakuje.
Składniki:- 2 kiełbasy
- szklanka fasoli malinka
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchewka średnia
- 1 pietruszka średnia
- pieruszka zielona
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 2l wywaru lub bulionu
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- sól, pieprz
- pasta paprykowa ( jeśli oryginalna węgierska, to tylko troszeczkę na łyżeczce- bo jest mocna)
- pomidory krojone w puszce lub koncentrat pomidorowy.
Warzywa ( marchew, pietruszka, cebula) kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle. Zalewamy bulionem, dorzucamy fasolę i pokrojoną paprykę w paski i kiełbasę w kostkę. Doprawiamy przyprawami, dokładamy pomidory lub koncentrat ( ja osobiści używam proszek pomidorowy) oraz pastę paprykową. Ziemniki kroimy w większą kostkę i gotujemy osobno- mają być miękkie ,ale nie rozwalone. Gotujemy zupę do miękkości fasoli, pod koniec dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy zupę z posiekaną pietruszką. Na mastępne dni też smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz