9 listopada 2022

Węgierska zupa fasolowa

Zupa tego typu najczęściej przygotowana  jest na wywarze z golonka przedniego, później golonko jest podowane w zupie. Można zrobić na bogato, ale na skrzydełkach też smakuje.

Składniki:
  • 2 kiełbasy
  • szklanka fasoli malinka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka średnia
  • 1 pietruszka średnia
  • pieruszka zielona
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2l wywaru lub bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • pasta paprykowa ( jeśli oryginalna węgierska, to tylko troszeczkę na łyżeczce- bo jest mocna)
  • pomidory krojone w puszce lub koncentrat pomidorowy.
Warzywa ( marchew, pietruszka, cebula) kroimy w kostkę i podsmażamy delikatnie na maśle. Zalewamy bulionem, dorzucamy fasolę i pokrojoną  paprykę w paski i kiełbasę w kostkę. Doprawiamy przyprawami, dokładamy pomidory lub koncentrat ( ja osobiści używam proszek pomidorowy) oraz pastę paprykową. Ziemniki kroimy w większą kostkę i gotujemy osobno- mają być miękkie ,ale nie rozwalone.  Gotujemy zupę do miękkości fasoli, pod koniec dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze 5 min. Podajemy zupę z posiekaną pietruszką. Na mastępne dni też smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz