8 listopada 2022

Pasta alla norma, Makaronn z pieczonym bakłażanem

W oryginalnym przepisie jest ser ricotta salata, niestety u nas praktycznie niedostępny- zamieniony został na ser grand padano może być też pecorino.

 Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • 3/4 paczki ulubionego makaronu (spaghetii, gemelli, maccheroni, cavatapp)
  • pomidory całe w puszce
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnki
  • garść sera grand padano
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • oregano
Bakłażan myjemy osuszamy. Kroimy najpierw w talarki, solimy zostawiamy na 20 min, myjemy z nadmiaru soli i ponownie osuszamy.Talarki kroimy w wąskie frytki. Bakłażan opiekamy na głębokim tłuszczu na złotawo. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W osobnej misce pomidory gnieciemy na miazge i dorzucamy do nich garść parmezanu, oregano, świeżą pociętą drobno bazylię. Pomidory dorzucamy do czosnku i dusimy. Po ok 5 minutach dokładamy usmażonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem.  Makaron gotujemy al dente, chochelkę wody z pod makaronu dolewamy do sosu i dusimy jeszcze 5-7 min. Wierzch posypujemy serem. Najlepiej smakuje na świeżo.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz