W oryginalnym przepisie jest ser ricotta salata, niestety u nas praktycznie niedostępny- zamieniony został na ser grand padano może być też pecorino.
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- 3/4 paczki ulubionego makaronu (spaghetii, gemelli, maccheroni, cavatapp)
- pomidory całe w puszce
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnki
- garść sera grand padano
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- oregano
Bakłażan myjemy osuszamy. Kroimy najpierw w talarki, solimy zostawiamy na 20 min, myjemy z nadmiaru soli i ponownie osuszamy.Talarki kroimy w wąskie frytki. Bakłażan opiekamy na głębokim tłuszczu na złotawo. Odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. W osobnej misce pomidory gnieciemy na miazge i dorzucamy do nich garść parmezanu, oregano, świeżą pociętą drobno bazylię. Pomidory dorzucamy do czosnku i dusimy. Po ok 5 minutach dokładamy usmażonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy razem. Makaron gotujemy al dente, chochelkę wody z pod makaronu dolewamy do sosu i dusimy jeszcze 5-7 min. Wierzch posypujemy serem. Najlepiej smakuje na świeżo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz